Steg för steg

Steg för steg

Förändring

Här delar vi med oss av steg-visa tankar och funderingar - om hur man tar sig förbi det som är tufft

Om allt är ett val...

Ta sig vidareSkapad av Linda Mathiasson lör, oktober 06, 2012 18:24:45

... men om allt är ett val och jag blir utsatt, då väljer jag att bli det eller? Om allt är ett val och jag väljer att stanna i utsatthet och offerskap så väljer jag det kanske för att jag inte vet vad jag har för alternativ att välja mellan. För inte är det väl så att jag väljer att vara ett offer för att det är bekvämt att vara det? Jo, ibland så tror jag att det är just så - att det finns de som väljer att stanna i en offerroll för att det är bekvämt att vara just där, för att slippa ta det fulla ansvaret för sig själv. För det är ett ansvar att välja att gå vidare mot nya mål och möjligheter vilket inte alltid behöver vara ett enkelt eller självklart val.

Det krävs mod att välja att gå en annan väg, det kanske också krävs att bryta upp från något som känns tryggt och säkert men om det nu är att välja och gå från en utsatthet så borde det vara ett relativt enkelt val för vad kan bli sämre? Tänk dig själv om du är på en arbetsplats där du blir utsatt för kränkande behandling i stort sett dagligen, skulle det inte vara skönt att välja bort den och göra något annat istället? Något där du får vara den du är, göra något som utvecklar och framförallt få må bra. Vem skulle inte vilja välja att ha det så? Jag vet nu att jag valt att ta nya steg bort från utanförskap, bort från utsatthet och bort från offerrollen - jag ser inte något konstruktivt eller utvecklande av att vara där. Däremot ser jag att om jag valt att vara kvar i något av det, då hade jag själv valt att vara ett offer och också fått ta de konsekvenser av att välja just det...


  • Kommentarer(1)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.
Skapad av Maria Sollerman mån, oktober 08, 2012 06:35:47

Vill betona! att jag i stort håller med dig. Tror samtidigt det här är komplicerade frågor. Har själv ingen erfarenhet av s k "hustrumisshandel" och där många utifr säger: men gå därifrån. En sån kvinna kan vara ganska brainwashed. Tror inte jag själv är "offertypen" o har def inte stannat i sånt, har för egen del rätt stort driv av naturen att gå vidare. Men jag ser hur svårt det är, hur mycket stöd man ibland skulle behöva (men ev inte får) och det är dötufft och jag har full förståelse för de som inte orkar. Så är vissa lägen. Sen kan också bli rent ilsken när jag ser att människor stannar kvar i "offerposition" när det finns möjlighet att lämna den. Tror hur som, att det är bra puffa för valmöjligheter, puffa på de som behöver det (viss lyhördhet behövs ju så man inte puffar för tidigt, faktiskt) men också inse att vi människor är olika (bara det hur olika hjärnorna fungerar!). Självklart är själva definierandet av mig som offer under en längre period osunt o onödigt.