Steg för steg

Steg för steg

Förändring

Här delar vi med oss av steg-visa tankar och funderingar - om hur man tar sig förbi det som är tufft

Kina i heta stolen

Ta sig vidareSkapad av Linda Mathiasson tis, oktober 22, 2013 15:05:04

Heta stolen om mobbning

Steg för steg har intervjuat Kina Bergström för att ta reda på vad hon anser om mobbning och vad som behöver göras för att få slut på detta gigantiska folkhälso- och samhällsproblem.
Av: Linda Mathiasson

Hur ser du på mobbning?

Människor har ett behov av att bli sedda. Mobbning är ett sätt att hävda sig själv och göra någon annan mindre. Jag tror att de allra flesta barn någon gång har visat en mobbningstendens. Vuxna har ett ansvar att tala om att mobbning inte är ok.

Spelar miljön någon roll?

All miljö runtomkring oss spelar roll. Det är viktigt att våga säga ifrån och att stå för att man inte tycker det som sker är ok. Tyvärr är många fortfarande rädda att prata om mobbning för att det är tufft. Det behöver vi vuxna hjälpa till och göra det lätt och rätt för barnen att säga till när något är fel.

Vad är viktigast att fokusera på för att stoppa mobbning?

Att jobba för att göra alla värdefulla. Stärka individens självkänsla för att minska avundsjukan och hotfullheten om någon anses bättre. Vanligt är att den som är offer för mobbing får flytta på sig. Det ger fel signaler. Om det mot förmodan inte går att lösa så ger det sundare signaler att det är mobbaren som ska flytta på sig och inte den som mobbas. Viktigt dock är att den som mobbar, får hjälp, för det finns alltid ett underliggande behov som behöver tillgodoses.


Vilken roll spelar den som tyst ser på?

Vågar ofta inte säga ifrån eller stå emot av rädsla att själv bli utsatt. Människan är ett flockdjur och vågar inte urskilja sig från mängden och går därför inte emellan.

På vilket sätt skulle det du gör förbättra världen?

Jag vill få varje individ att inse sitt värde och ta plats. Det gäller att lära sig att inte jämföra sig med andra utan att jämföra sig med sig själv. Vill få individen att inse att det andra gör är oviktigt och att leva efter principen "älska sig själv och andra".

Fakta om Kina
Namn: Kina Bergström
Ålder: 42 år
Bor: Lindome
Yrke: Mindsetcoach & Ledarutvecklare
Intressen: resa, familj, läsa, hockey

  • Kommentarer(0)//stegvisatankar.stegforsteg.net/#post44